Verschillen-pagina 10.05.2008    Vorige pagina

Wordt aan gewerkt: fotootjes kunnen we al tonen:

In 1935 werd de eerste Reliant geproduceerd: een driewieler-busje met een soort bromfietsvoorwiel.
De productie liep goed, maar in de oorlog werd overgeschakeld naar oorlogsproducten. 
In 1956 waren de oorlogsperikelen vergeten en werd de Regal geproduceerd, een driewieler met polyester koetswerk.

De polyester-techniek was toen nieuw en in ontwikkeling en had als voordeel dat snel en zonder grote ontwikkelingskosten een nieuw model of een nieuwe auto kon geproduceerd worden.

Reliant had blijkbaar een aantal goede ingenieurs en knappe vaklui in dienst, die erin slaagden verschillende bestaande=standaard - motoren, assen, ophangingen, differentiëlen, stuurhuizen, scharnieren etc te combineren tot een bedrijfszeker en goed-ogend geheel. Reliant produceerde in die dagen zo'n 15 000 driewielers per jaar.  
Dat "combineren" zat dikwijls wel dichtbij "bricoleren" en het lijkt er wel op dat Reliant oude stocks of overproducties van andere merken opkocht - allemaal verschillende merken uiteraard - en het lijkt soms wel of er geen twee dezelfde Sabra's gemaakt zijn. 

Eens de economie op gang getrokken was (Marshall-plan) kwam de "auto-boom". Toevallig, doordat Reliant polyester-koetswerken gebruikte konden zij in een land dat vroeg om een eigen autoproductie, redelijk goedkoop een "sleutel-op-de-deur-fabriek" bouwen of laten bouwen - export van kennis en technologie.
Zo werden fabrieken gebouwd in Israël, India, Griekenland, Turkije, waar overal met redelijk gelijkende onderdelen een "eigen" auto werd gemaakt, nooit een sportwagen uiteraard maar een auto die "nuttig" was, voor de omstandigheden in de streek. We denken hier aan de Carmel en de Susita, de Sipani, de Anadol, de Mebea, ...?  

Wij begrijpen ook dat - prille 60-er jaren de economie in Israël in een "boom" zat: veel gemotiveerde arbeidskrachten, veel veranderingen, vernieuwingen die nu effect begonnen te ressorteren, een maatschappij die begon te stabiliseren en te produceren boven de minima,  kortom alles was rijp voor een prestigeproject.

De Sabra was een idee van Mr Shubinsky van AUTOCARS LTD in Haifa , Israel, die de nodige contacten legde tijdens een bezoek aan de Racing Car Show in 1960. Een combinatie van een Ashley polyester body en een Les Ballamy chassis en de know how van Reliant resulteerden negen maanden later in een SABRA prototype op de New York Motor show van 1961, export naar de USA was dus blijkbaar de bedoeling.
Wij denken (merken 30j later) dat het ontwerp mankementen vertoonde wat betreft vermogen - koppel - topsnelheid en wat betreft ophanging.
De eerste Sabra is immers niet over het ribbeltje van de schuifdeur van de fabriek geraakt, reden waarom de dwarse bladveren vervangen werden door torsieveren.
Verder blijkt dat de Sabra 0->100, door zijn "lange"eerste versnelling bijna alle armerikaanse zwaargewichten moet laten voorgaan.
Dat inzake topsnelheid (Chuck Berry "Nothing outrun my V-8-Ford") de Sabra niet mee kon.
De autocultuur was blijkbaar te verschillend in de USA vergeleken met Europa, in de USA had je dragster-races, 500 miles van Indianapolis, een auto moest groot zijn (minstens plaats voor drie teenager-meisjes achterin), een hoge topsnelheid hebben, snel optrekken, bochtenwerk was niet zo belangrijk op de brede wegen, racen is hier: "hard op het gaspedaal duwen"
De Engelse roadstertjes presteren maar goed op smalle bochtige wegen, waar vermogen en topsnelheid niet zo'n rol spelen (kan je toch nooit halen), maar waar een goede versnellingsbak met goede verhoudingen veel belangrijker is, racen is hier "sturen en schakelen".  

Links meestal de MKII Sabra Rechts meestal de MKI Sabra en/of de Sabre-4

Uiteraard verschillende emblemen voor Sabra (cactus) en Sabre (= sabel)

Op de meeste Haifa-auto's vinden we het "Sabra"-tekstje op het instrumentenbord en (behalve voor de GT's?) herhaald op de achterzijde naast het kofferdeksel.

In afwachting van de productie van de Sabra's in Israel moest er in Tamworth ook al een "Sabra"-tekstje voorzien worden.  Bij de Tamworth-Sabra's heb je meestal (dikwijls) maar één tekstje, ofwel op het instrumentenbord, ofwel op de achterzijde.  En je merkt dat er gecommuniceerd is over de vorm van de letters, maar blijkbaar niet voldoende om de "Tamworth-Sabra" (tekst) identiek te maken aan de "Haïfa-Sabra" (tekst).  Hieronder de "Sabra"-tekst van de Tamworth - Sabra's.  Je merkt overeenkomsten qua lettertype met de IL-Sabra, maar ook met de "Sabre", waarmee Tamworth uiteraard zijn zin deed.

De naam "Sabre" werd blijkbaar gekozen omdat dat dicht bij "Sabra" lag en dat beïnvloedde vermoedelijk jaren later de naamkeuze voor de "Scimitar".

MKII Sabras hebben ronde achterwieluitsparingen met een verdikt randje MKI Sabras en Sabres hebben hoekige, maar vlakke achterwieluitsparingen, met een gladde rand

MKII Sabras hebben een radiator-vuldop die achteruit vanop de radiator het hoogste punt zoekt. Het is onmogelijk alle luchtbellen uit het koelsysteem te verwijderen. (Pas op: foto's L-R omgekeerd.) MKI Sabras en Sabres (alleszins de eerste 50) hebben een expansievaatje op het hoogste punt; vermoedelijk gesupprimeerd omdat het zonder ook wel werkte mits wat gepruts.

Het is voorlopig nog onbekend vanaf wanneer dit stuur geplaatst werd, dit is voor mij altijd "het" Sabra-stuur geweest. Dit stuur - naar men zegt - werd ontworpen door Les Leston, een racer.  Hij was blijkbaar de eerste die er aan dacht dat bij een stuur met drie spaken, die drie spaken niet in een hoek van 120° moesten staan.  Hierdoor kreeg hij beter zicht op wegdek en dashboard. Op de eerste - zeker op de eerste Tamworth-Sabra's was het stuur lichtjes verschillend (duim-uitsparingen). Dit stuur heeft (op deze foto niet zichtbaar want juist onder de rand) een markering "LL". Bij - alleszins de eerste - Tamworth Sabra's werd dit stuur geplaatst.  ik kende het van de boeken maar ik dacht dat het een tekenaars-vrijheid was. Maar blijkbaar hadden de eerste "Tamworth? - Sabra's een stuur met uitsparingen voor de duim in de horizontale spaken.  Het is onbekend wanneer werd overgeschakeld naar het stuur zonder die duimuitsparingen. Met of zonder duimuitsparingen: het blijft een "Les Leston"-stuur.  We hebben onvoldoende foto's van sturen van Sabras met gekend raamnummer om hier een lijn te kunnen trekken. Dit stuur (S200001) heeft niet de "LL" ingegraveerd op de vertikale spaak, wel een "schaakbord-vlag". 

Ergens tussen S200105 en S200160 werd de voorwielophanging van de Sabra en Sabre regelbaar gemaakt.  Als je de bevestiging van het bovenste schokdemper-oog losdraait dan is het mogelijk met de vertikale bout de positie van de Sabra iets te verhogen of te verlagen, er is een kleine 2cm speelruimte. Te weinig precieze gegevens of op de Israëlische MK I-modellen deze regeling ook aanwezig is. Bij - alleszins de eerste - Tamworth Sabra's werd het bevestigings-oog van de voorste schokdempers vast - onregelbaar - bevesitgd aan het chassis. De verandering situeert zich ergens tussen S200105 en S200160.  Alhoewel bij reparaties later dikwijls ook in vroegere modellen het regelbare onderdeel werd gemonteerd. 

Ergens - wanneer?... onvoldoende foto's, werd de gebogen buis van de "flailing-arm" extra versterkt. Was er iets gebeurd of was het gewoon preventief?? Dit is de "originele" flailing-arm.  Het nog origineler model in het prototype zou niet over de rails van de garagepoort geraakt zijn... (nog dunnere buis??).

De scharnieren van een MKII Sabra zitten IN de deurstijl, door de constructie is er geen "stop" nodig om te beletten dat de deur te ver openzwaait. Een veer??? (nooit gezien) of een bultje in het scharnierhuis moeten de deur in de open"-stand houden. MKI Sabras en Sabres hebben platte scharnieren en een afzonderlijke deurstop, weet niet of die de deur ook openhoudt.

De binnen-voorkant van de deur is redelijk recht De binnen-voorkant van de deur vertoont een soort neus die aansluit op de deurstijl en het dasboard, daardoor is het dashboard van MKI Sabras en Sabres iets smaller

Idem, nu met gesloten deur, merk ook het verschil wat betreft de binnenbekleding van de deur.

 

Iets schuiner geplaatste Austin A40 lichten Alfa Giulietta lichten
lens lens

Binnenbekleding ligt volledig IN de deur Binnenbekleding lopt over de bovenrand van de deur tot bij het glas, ook de tekening verschilt.

Reflectoren IN de achterlichten, brede plaats voor nummerplaat. De haak, waar de schoot van de kofferdekselsluiting onder grijpt, zit vast met één schroef. Afzonderlijke reflectoren, smalle plaats voor nummerplaat - haak met twee schroeven, De achteruitrijlichten zijn niet aangesloten, de versnellingsbak heeft er geen schakelaar voor.

Standaard twee SU's Standaard één Zenith valstroomcarburator, optioneel kon de Alexander-kit gemonteerd worden met twee SU's en versterkte klepveren.

Hier ook te zien: MKII Sabras hebben de motor van de ruitenwissers links (onderaan de foto).

Er is een groot reservoir voor de remcylinder en een kleiner (3/4) voor de koppeling.

 

Identificatieplaatje zit rechts

MKI Sabras en Sabres hebben de ruitwissermotor rechts (bovenaan de foto).

Sabres hebben twee even grote reservoirs voor rem en koppeling (niet afgebeeld).

Sommige Sabras (Sabres?) hebben (zie bovenstaande foto) slechts één reservoir voor rem en koppeling.

Identificatieplaatsje zit bijna altijd links

Waarom ze dat veranderd hebben mag Joost weten, de afsluitbare benzinedop was standaard bij de MKII Sabras, niet bij de MKI Sabras of Sabres.

Standaard spaakwielen en vleugelmoeren Standaard stalen wielen met "S"-sierdop, spaakwielen waren een optie.

Ook de motorkap veranderde: rond de voorwieluitsparing kwam een verdikte rand die doorliep op de body: dus ook nieuwe moule.  De ronde voorwieluitsparing had een gladde rand
Verder zijn er nog: geen foto's beschikbaar: de eerste Xxx Sabra's (zeker tot 200103) hadden één knop om de motorkap te openen.  Latere (vanaf wanneer?) hadden zoals bij een jaguar E-type één knop links en één knop rechts voor het portier.
MKII Sabras hebben de ruitewissermotor links, MKI en Tamworth hebben die motor rechts.
Meestal hebben de MKII Sabras een .75 (3/4 inch -cylinder) voor rem en koppeling, meestal met een groot reservoir voor de rem en een kleiner voor de koppeling.

 

Sometimes someone changed for some better performance.. it's up to him. Nogal wat Sabres/vroege Sabras hebben één reservoir voor zowel rem als koppeling, en soms hebben ze zowel het kleine reservoir voor de koppeling en voor de rem.  Blijft natuurlijk... wat was origineel.

 

 

De meeste MKII Sabras werden geêsporteerd naar België. De meeste MKI Sabras gingen naar de USA of bleven in Engeland (Sabres).
   
   
   

Sabra

Terug

Eigenaars

TOP